Hoe leer je omgaan met negatieve gedachten?

Negatieve gedachten horen bij het leven. Ze duiken op wanneer je ze het minst kunt gebruiken. “Ik ben niet goed genoeg.” “Dit gaat mis.” Hoe harder je ze wegduwt, hoe sterker ze lijken te worden. Maar het probleem is niet dát je ze hebt, maar hoe je ermee omgaat. Laat je ze jouw keuzes bepalen, of merk je ze op en laat je ze los?

Lees meer »

Veerkracht: als de wereld steeds enger wordt

Zaterdagochtend werd ik wakker en niet alleen mijn hoofd ontplofte (avondje met vriendinnen en wijn), maar ook mijn telefoon. Trump en Vance hadden Zelensky bruut de oren gewassen voor het oog van de camera. De ene na de andere melding verscheen op mijn telefoon over de oorlog in Oekraïne, een ruzie tussen de EU en de VS, bewapening van Europa en zelfs het mogelijke zenden van troepen. De boodschap? De EU moet Poetin laten zien dat er niet met ons valt te sollen. Mijn gemoedsrust en humeur kelderden direct naar een dieptepunt.

Lees meer »

Wanneer is het tijd om hulp te zoeken voor werkgerelateerde stress?

Je wekker gaat, maar je voelt je al uitgeput. Je kijkt op tegen de werkdag en weet: dit gaat niet goed. Iedereen heeft weleens stress, maar wanneer wordt het te veel? Wanneer is het geen tijdelijke druk meer, maar iets wat je welzijn en prestaties structureel beïnvloedt? Veel mensen wachten te lang met hulp zoeken, waardoor stress zich kan opstapelen en uiteindelijk leidt tot een burn-out. Maar hoe herken je het moment waarop het tijd is om in te grijpen?

Lees meer »

Wat is ACT en hoe werkt het in de praktijk?

Misschien heb je weleens van ACT gehoord, maar weet je niet precies wat het inhoudt. Of je zoekt hulp bij stress, onzekerheid of andere uitdagingen en vraagt je af of ACT iets voor jou is. In deze blog leg ik eenvoudig uit wat ACT is en hoe het je kan helpen.

Lees meer »

Wat zijn de voordelen van een loopbaancoach voor je persoonlijke ontwikkeling?

Je kent het gevoel vast wel. Je zit al een tijdje in dezelfde baan, maar ergens knaagt er iets. Is dit het nou? Moet ik iets anders doen? Maar wat dan? Of misschien weet je dondersgoed wat je wilt, maar durf je de stap niet te zetten. Hier komt een loopbaancoach om de hoek kijken. Niet alleen om je te helpen bij je werk, maar vooral om jou als persoon te laten groeien. Hoe? Lees verder.

Lees meer »

Hoeveel sessies heb ik gemiddeld nodig?

Je denkt eraan om een coachtraject te starten, maar vraagt je af: hoe lang gaat dit duren? Ben je na een paar weken klaar, of blijf je maandenlang in sessies hangen? Goed nieuws: coaching is altijd kortdurend en gericht op resultaat. Je komt niet bij een coach om eindeloos te praten, maar om concrete stappen te zetten en zelfstandig verder te kunnen.

Lees meer »

Pak nu je kans: gratis coaching voor mbo-medewerkers!

Als mbo-medewerker heb je een prachtig, maar veeleisend beroep. De werkdruk is hoog, de veranderingen volgen elkaar in rap tempo op, en soms vergeet je in alle hectiek om ook goed voor jezelf te zorgen. Maar wist je dat er nu een gesubsidieerd coachtraject beschikbaar is speciaal voor mbo-medewerkers? Via SOM (Stichting Onderwijsarbeidsmarkt MBO) kun je nu tot 500 euro subsidie krijgen voor coaching, ongeacht of je instructeur, docent of een andere functie binnen het mbo hebt. Dit betekent dat jij je zonder kosten kunt laten coachen op het gebied van werkdruk, loopbaanontwikkeling of balans tussen werk en privé. En het mooiste? Er zijn nog zo’n 360 subsidieplekken beschikbaar! Dit is dus hét moment om te investeren in jezelf.

Lees meer »

Hoe helpt ACT bij neerslachtigheid of depressiviteit?

Je wordt wakker en voelt het meteen: alles kost moeite. Je hoofd zit vol, je lichaam voelt zwaar en zelfs simpele dingen zoals opstaan lijken een uitdaging. Het is alsof het leven zijn kleur heeft verloren. Als je dit herkent, weet dan dat je niet alleen bent. Er is een manier om hier anders mee om te gaan. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan je helpen om stap voor stap weer grip te krijgen op wat belangrijk is voor jou.

Lees meer »

Hoe ga je om met faalangst in je carrière?

Je zit in een belangrijke vergadering. Alle ogen zijn op jou gericht, en ineens blokkeer je. Je hart bonkt, je adem versnelt en je gedachten schreeuwen: “Wat als ik iets stoms zeg? Wat als ik faal?” Faalangst kan verlammend werken, vooral in je carrière. Maar het goede nieuws is: je kunt ermee leren omgaan. Hier lees je hoe je je faalangst in de ogen kijkt en toch stappen zet.

Lees meer »

Wat kost een coachtraject en is het het waard?

Je hebt al een tijdje het gevoel dat je vastloopt. Je denkt: “Een coach kan me misschien helpen, maar wat kost dat eigenlijk? En levert het wel echt iets op?” Als deze vragen door je hoofd spelen, ben je niet de enige. In deze blog ontdek je wat een coachtraject kost, waar je op moet letten en hoe je kunt bepalen of het voor jou de moeite waard is.

Lees meer »

Hoe helpt ACT bij slecht slapen?

Je kijkt naar de klok. Het is 02:37 en je bent nog steeds wakker. Morgen moet je vroeg op, maar je hoofd blijft maar doordraaien. Herkenbaar? Slecht slapen is frustrerend en kan je dag volledig in de war schoppen. Maar wat als je er anders mee om zou kunnen gaan? Acceptance and Commitment Therapy (ACT) biedt praktische tools die je helpen om niet langer tegen slapeloosheid te vechten, maar rust te vinden in hoe het nu is.

Lees meer »

Welke valkuilen kom je tegen bij het maken van loopbaankeuzes?

Stel je voor: je zit op een vrije dag aan de keukentafel met een kop koffie. Je denkt na over je werk en voelt dat het knaagt. Maar welke stap moet je nemen? En wat als je de verkeerde keuze maakt? Loopbaankeuzes kunnen spannend en verwarrend zijn. Herkenbare situatie? Geen zorgen, in deze blog ontdek je de meest voorkomende valkuilen én hoe je ze kunt vermijden.

Lees meer »

Hoe vind ik een coach die echt bij mij past?

Een coach kan je helpen om helderheid te krijgen, doelen te bereiken of gewoon om eindelijk de stappen te zetten die je steeds uitstelt. Maar hoe kies je de juiste coach uit dat enorme aanbod? Je wilt immers niet je tijd en geld verspillen aan iemand die niet bij je past. Met deze tips vind je de coach die voor jou de perfecte match is.

Lees meer »

Hoe helpt ACT bij onzekerheid?

Onzekerheid. Het kan zomaar je dag verpesten. Twijfels over je werk, over wat anderen van je denken of over een keuze die je hebt gemaakt. Het houdt je klein en vreet energie. Maar wat als je onzekerheid niet hoeft weg te duwen? Wat als je ermee kunt omgaan zonder dat het je tegenhoudt? Dat is waar ACT – Acceptance and Commitment Therapy – je bij kan helpen.

Lees meer »

Hoe ontdek je wat je écht wilt in je werk?

Ken je dat gevoel? Je zit achter je bureau, kijkt naar je scherm en denkt: "Is dit het nou?" Geen zorgen, je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met de vraag: doe ik eigenlijk wel wat ik écht wil? Het goede nieuws: daar kun je achter komen. In deze blog neem ik je mee op ontdekkingsreis, zodat je straks met meer plezier en voldoening aan de slag kunt.

Lees meer »

Ben jij wel normaal?

Stel je voor: Robbie Williams, slechts 16 jaar oud en overweldigt door de roem van Take That, roept wanhopig uit: 'Ik wil gewoon terug naar normaal". Maar wat betekent 'normaal' eigenlijk voor hem? Ik denk dat die behoefte aan normaal zijn ligt onder zijn persoonlijke strijd met het leven en met zijn verslavingen. Dat kun je allemaal zien in zijn documentairereeks op Netflix. Maar is 'normaal' wel zo eenvoudig te definiëren? En waarom verlangen we er allemaal zo naar?

Lees meer »

Psychisch ziek land - dankzij het maakbaarheidsgeloof?

Vanochtend las ik op Blendle een verontrustend bericht dat ik wel herken uit mijn werk als docente Nederlands in het MBO en als ACT-coach/therapeut. Omdat het op Blendle is, kon ik er geen screenshots van maken, dus vandaar dat ik 'm maar even voor je heb overgetikt. Kon ik er meteen mijn aanvullingen en commentaar bij leveren. Voor de leesbaarheid heb ik in de blog de stukken uit het artikel vetgedrukt en tussen aanhalingstekens geplaatst.

Lees meer »

Welk geheim verpest jouw leven? Twee problematische manieren om met geheimen om te gaan én een oplossing

Geheimen kunnen de oorzaak zijn van niet kunnen slapen, veel piekeren, in een sociaal isolement geraken en je dus doodongelukkig voelen. Toch zijn geheimen op zich geen foute dingen: iedereen heeft ze en ze helpen ons in de omgang met andere mensen. Niemand heeft er immers iets aan als je rechtstreeks in het gezicht van je beste vriend zegt dat zijn vrouw een ongelooflijke bitch is?

Lees meer »

Herfst blues

Herken je dit: er zitten watten in je hoofd. Je voelt je duf en moe en je wil de hele dag wel hazenslaapjes doen. Telkens als je denkt: ik moet naar buiten om dit lamlendige gevoel te doorbreken, waarschuwt jouw regenapp je dat er weer een bui komt... Jakkes... Herfst is niet jouw favoriete seizoen. Wat te doen?

Lees meer »

Meditatie of mindfulness binnen ACT

Zittend op een kussentje een staat bereiken waarin je van binnen zo leeg bent als een blanco A4'tje... Is dat wat je moet proberen te bereiken met mindfulness of meditatie? Nee, natuurlijk niet. Dat is zo onnatuurlijk, je hoeft niet eens je best te doen om dat te bereiken. Hieronder leg ik je uit waarom dat zo is.

Lees meer »

Interessante podcast over ACT

Vanochtend tijdens het sporten beluisterde ik een interessante podcast over Acceptance & Commitment Therapie. Tijdens het lezen dacht ik: die wil ik met jou delen, want het vergroot jouw inzicht over ACT.

Lees meer »

Zo kom je van je off-day of dip af!

Soms heb je een off-dag. Ook ik heb daar natuurlijk wel eens last van. Ik zat gisteren op de bank te wachten op een voor mij belangrijk bericht. Steeds weer mijn inbox checken droeg niet bij aan mijn stemming. Op zo'n moment ga ik ook dingen doen die daaraan niet bijdragen. Ik beland dan in een vicieuze cirkel: ik ga ongezonde, maar lekkere, dingen eten én ik hang dan op de bank en geef me over aan Netflix of eindeloos scrollen op Instagram of door nieuwsberichten...

Lees meer »

STAP-ontwikkeladvies

Heb je een diploma op maximaal MBO niveau 2 of VMBO TL? Wil je een stap maken in jouw carrière, maar weet je niet hoe? Dan is het gratis STAP-ontwikkeladvies iets voor jou. Ik noem het gratis, maar de overheid betaalt jouw coachtraject.

Lees meer »

Aannames: ook op de werkvloer maken ze meer kapot dan je lief is

Zoals je misschien weet, werk ik als coach/docent. Toen ik enkele jaren geleden op school tijdelijk inviel op een andere afdeling vroeg een collega op mijn nieuwe werkplek aan alle collega's of ze mee gingen lunchen. Mij sloeg ze over. De andere collega's grepen niet in. Ach, dat komt omdat ik nieuw ben, dacht ik. Maar het voelde niet lekker. De tweede dag dat ik daar werkte, overkwam het mij weer. Exact dezelfde collega en niemand greep in. Het raakte me en daarom hield ik mijn mond. Een mengeling van schaamte, teleurstelling en toch ook boosheid zorgden daarvoor. Ik schaamde me dat ik werd overgeslagen. Ik voelde me een sociale outcast. Ik was ook teleurgesteld, omdat ik verwacht had dat ik op een afdeling met allemaal sociale mensen werkte. Maar ik was ook boos, omdat ik het onbeschoft vond. Ik heb ongeveer een half jaar die afdeling ondersteund en toen was de klus afgelopen. Toen ik wegging, kreeg ik een grote bos bloemen en een lief kaartje van iedereen. Pas op dat moment heb ik tegen de leidinggevende van die afdeling gezegd wat mij was overkomen en dat ik dat vervelend vond. Ondanks dat zij één van de meelunchende collega's was, had zij niet doorgehad dat ik was overgeslagen. Zij was ervan uitgegaan dat ik niet wilde. Ik was ervan uitgegaan dat die collega's mij er niet bij wilden hebben. Aannames... Ook op de werkvloer maken ze meer kapot dan je lief is!

Lees meer »

NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander! Zo deal je op een slimme manier met aannames en oordelen

'Ze doet vast zo aardig tegen me, omdat ze iets van me moet hebben.' 'Hij vindt me een oude zeurpiet.' 'Ja, ik krijg dit compliment over mijn werk nu wel, maar morgen krijg ik weer commentaar, want hij vindt mij toch een prutser.' 'Ze hebben me wel uitgenodigd voor dat feestje, maar ze voelden zich vast verplicht, omdat ik over die verjaardag begon.' 'Als ik met mijn zorgen naar mijn chef toe ga, dan weet ik al wat er gebeurt: ze neemt me niet serieus!' Iedereen heeft wel eens zo'n gedachte. Maar als je dit soort destructieve gedachten vaak hebt en als je ze serieus neemt, dan heb je wel een probleem. Ik ontmoet in mijn coachpraktijk dikwijls mensen die hier last van hebben.

Lees meer »