Geheimen kunnen de oorzaak zijn van niet kunnen slapen, veel piekeren, in een sociaal isolement geraken en je dus doodongelukkig voelen. Toch zijn geheimen op zich geen foute dingen: iedereen heeft ze en ze helpen ons in de omgang met andere mensen. Niemand heeft er immers iets aan als je rechtstreeks in het gezicht van je beste vriend zegt dat zijn vrouw een ongelooflijke bitch is?
Wanneer verpesten geheimen jouw leven?
Vanochtend luisterde ik naar de podcast Waarom hebben we geheimen? van Atlas. Hierin vertelt psycholoog Andreas Wismeijer van de Tilburg University dat er niets mis is met het hebben van geheimen. Maar hij maakt hierop twee uitzonderingen.
De eerste uitzondering is als je de karaktertrek hebt dat je een erg gesloten mens bent. Als jij continue denkt dat je dingen niet aan anderen moet vertellen, omdat het ze niets aangaat. Dat deed me denken aan iemand die ik kende die in haar hoofd een soort van schema had wat zij wel of niet aan mensen moest vertellen. Welke informatie had iemand nodig om verder te kunnen? Dan kreeg die persoon precies die afgepaste hoeveelheid informatie en geen kruimel meer. Haar grap was als je haar ergens naar vroeg: 'Als ik je dat vertel, dan moet ik je daarna vermoorden!' Het treurige was dat haar handelswijze vooral gevoed werd door een grote achterdocht ten opzichte van andere mensen. Als kind was zij gekwetst en dat had haar gevormd tot wie zij was.
Heb je zo'n gesloten persoonlijkheid, dan kun je daar op den duur zelf last van krijgen. Het is goed mogelijk dat je in een sociaal isolement belandt, want de mensen in jouw omgeving zijn niet gek, zij voelen dat je zo gesloten en tactisch bent, omdat je mogelijk iets te verbergen hebt. Dat is geen uitnodiging voor verbinding. Mensen met zo'n gesloten persoonlijkheid kunnen zich dan ook erg eenzaam voelen. Heb je daar last van? Dan is het goed dat je hulp zoekt.
De tweede uitzondering is als je een geheim bij je draagt dat je zo bezighoudt dat je aan bijna niets anders kunt denken. Dan ben je geobsedeerd door je geheim en dat maakt dat je geen ruimte in je hoofd en leven hebt voor fijne contacten met andere mensen of voor leuke andere bezigheden. Je bent voortdurend bezig met het geheim houden van je geheim en om mogelijke 'lekken' te dichten. Als je jezelf hierin herkent, dan is het ook goed om hulp te zoeken.
Hoe kan een ACT-coach of ACT-therapeut jou helpen als je last hebt van jouw geheim?
Stel dat jij je in bovenstaande twee uitzonderingen herkent en je wil er wat aan doen? Hoe pak je dat dan aan? Je doet er dan goed aan om hulp te zoeken bij een psycholoog, coach of psychosociaal therapeut. Bij wie je aanklopt, dat hangt af van of je een (extreem) gesloten persoonlijkheid hebt of dat je worstelt met een geheim.
Merken anderen minder van jouw last dan dat jij dat merkt? Dan functioneer je nog redelijk goed in de maatschappij, maar jouw eigen welzijn zou flink verbeterd kunnen worden als je anders leert omgaan met jouw geheim. Dan kun je op zoek gaan naar een coach of psychosociaal therapeut. Als je bij mij zou komen, dan zou mijn advies zijn ACT-coaching of ACT-therapie. Samen zouden we gaan kijken hoe je de focus kunt verleggen van jouw geheim naar de andere zaken die jij belangrijk vindt in jouw leven. Doel is jouw welzijn te verhogen door een meer waardegericht leven te leiden in plaats van door een leven dat gericht is op je geheim.
Heb je met niemand contact, omdat je echt niemand vertrouwt? Maakt dit dat je slecht kunt meekomen in de maatschappij? Dan denk ik dat je het beste via de huisarts op zoek kunt gaan naar een goede psycholoog. Een psycholoog heeft meer tools om jou te helpen.
Is jouw geheim veilig bij mij?
Ik kan me goed voorstellen dat je je afvraagt of het wel veilig is om met een psycholoog, coach of psychosociaal therapeut te praten. Hoe veilig is jouw geheim? Als je een hulpverlener zoekt die is aangesloten bij een beroepsvereniging, dan moet die hulpverlener zich houden aan een ethische code. In mijn geval betekent dit bijvoorbeeld dat ik mij houd aan De Internationale Ethische Code voor coaches, mentoren en supervisoren. Onderaan deze blog vind je een citaat uit deze code over vertrouwelijkheid.
Laat jij jouw leven nog langer verpesten door jouw geheim?
Kom in actie en laat jouw leven niet langer verpesten! Spreek een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met me af om te checken of je samen met mij wil werken aan een meer waardegericht (en dus leuker) leven. Tijdens het kennismakingsgesprek hoef je nog niet meteen het achterste van je tong te laten zien. Dan doe je pas als je voor het werken met mij hebt gekozen. Je maakt een afspraak via deze link.
In deze Ethische code staat onder het kopje vertrouwelijkheid:
-
Onze leden nemen bij hun werk met cliënten de hoogste mate van vertrouwelijkheid in acht met betrekking tot alle informatie over cliënten en opdrachtgevers, tenzij het vrijgeven van informatie wettelijk verplicht is.
-
Onze leden maken duidelijke afspraken met cliënten en opdrachtgevers over het handhaven van vertrouwelijkheid en de grenzen hiervan (bijv. bij illegale activiteiten, gevaar voor zichzelf of anderen). Informatie wordt wel gedeeld als het wettelijk verplicht is.
-
Onze leden bewaren en verwijderen alle data van hun werk met cliënten, waaronder digitale bestanden en communicatie, op een zodanige wijze dat vertrouwelijkheid, veiligheid en privacy gewaarborgd zijn. Onze leden voldoen aan alle regelgeving met betrekking tot gegevensbeveiliging en privacy in hun land.
-
Onze leden bespreken met cliënten dat zij deelnemen aan supervisie en/of intervisie en dat het mogelijk is dat zij hier anoniem over de cliënt spreken. Zij informeren cliënten dat de setting van intervisie vertrouwelijk is.
-
Indien de cliënt een kind of een kwetsbare volwassene is, maken onze leden met diens belangenbehartiger (ouder, verzorger, voogd) afspraken over een passend niveau van vertrouwelijkheid in het belang van de cliënt, die voldoet aan relevante wetgeving en veiligheidsmaatregelen.
Reactie plaatsen
Reacties